Gjør rivningsklare bygg til kultursenter

Nedslitte bygg som snart skal dø, fylles med levende street art og samtidskunst i Vabua Park.

Blomstrende kirsebærtre strekker seg over grå, triste murfasader og lokker til seg ivrige humler. På nordveggen sprer et småfly fargerike blomster ut i lufta. Den skitne murflaten skaper en illusjon av mørke skyer.  På motstående bygg, Lund bedehus, står ei fire meter høy Londskråge som snart tar til vingene.

Bak det forgjengelige street art-prosjektet i Vabua Park står multikunstneren Arne Vilhelm Tellefsen. Han syns ikke det er en smule underlig å bruke tid på å smykke bygningsfasader som skal bort.

– Det meste er forgjengelig, også street art. Vi snakker om midlertidige kunstuttrykk som griper inn i nåtiden. Street art skal inspirere til debatt og ettertanke, forteller Tellefsen.

Ei fire meter høy kråke pryder høyst midlertidig gamle Lundbedehus, signert multikunstneren Arne Vilhelm Tellefsen. (Fotos: RuneEilertsen, Nosleeptillbrookyn.)

Speiler livet

Snart skal gamle Lund bedehus og de andre bygningene langs Østerveien og ned mot Rundingen erstattes med nye, tidsriktige bygg som skal huse mennesker og næringsvirksomhet. Men før det blir de omdannet til et sprell levende kultursenter, med street art og samtidskunst. Innendørs kommer det flere utstillinger. Lund bedehus fylles med kunst fra norske og internasjonale kunstnere.

– I samarbeid med utbygger, Vabua Park Utvikling AS, skaper vi en arena for skaperkraft og dialog. Vi lager noe som speiler livet på en måte, noe som er her akkurat nå og forsvinner om en stund, sier kunstneren.

Et småfly drysser blomster som lyser opp en blygrå himmel.

Minner

Han er selv gammel londskråge, men syns ikke det er vemodig med alt det gamle som forsvinner. Han tror de nye byggene vil løfte området og gi det nytt liv.

– Jeg har gode minner fra barn- og ungdomstid på Lund og tenker at alt har sin tid. Det er morsomt å tenke på tiden som er gått fra jeg som urokråke sprang rundt på Lund med spraybokser og malte graffiti på vegger og underganger, til jeg står her i dag og maler ei kråke på Lund bedehus, fullt lovlig.

Kontakt våre meglere:

Rolf R. Elieson
Eiendomsmegler
Send e-post99 09 91 07
Rita Ommundsen
Eiendomsmegler
Send e-post99 09 91 08